Waar woonde iedereen?

21 oktober 2016 by Johan

 

friesland

 

 Noordein

was vroeger een buurtschap dat bij Wirdum hoorde. Tegenwoordig hoort het bij Wytgaard. De naam  Noordein is een beetje vreemd aangezien het ten zuiden  van Wirdum en zelfs ten zuiden van Wytgaard ligt. Vroeger stonden er een stuk of zeven woningen. Tegenwoordig staan er nog enkele boerderijen.

Hier woonde onze oudste stamvader, Jochem,  rond 1570. Jacob Claeses werd daar rond 1695 nog geboren, maar verhuisde naar Abbega waar hij in 1758 stierf.

Abbega

is een klein dorpje dat tussen de jaren 1000 en 1200 is ontstaan. Abbegaasterketting was een buurtschap dat bij Abbega hoorden. Hier was een ketting over de De Wijmerts of Bolswarderzeilvaart getrokken om tol te heffen voor de passerende boten. Eén van onze voorvaders is hier waarschijnlijk nog “tollenaar”geweest!

De kleinzoon van Jacob Claeses, Klaas Sjoerds Hoekstra verhuisde van Abbega rond 1850 naar Workum.

Workum heeft sinds 1399 stadsrechten en is daarmee een van de jongste Friese elf steden. De stad bestond uit de Wijmerts, een gegraven waterweg die de haven met de Friese binnenmeren verbond, en huizen langs dat water. Later is hier de Wijmerst gedempt.

De zoon van Klaas Sjoerds, Johannes Klazen, verhuisde rond 1900 van Workum naar Wartena en woonde vanaf 1929 in Wolvega.

Wartena 

dat ongeveer 1000 inwoners telt, ligt aan het prinses Magrietkanaal bij een drukke viersprong van water. In het dorp was vanaf 1907 een scheepswerf gevestigd waar onder andere skûtsjes werden gebouwd.

Johannes, zoon van Johannes Klazen verhuisde in 1931 van Wolvega naar Balk.

Balk 

hoorde aanvankelijk bij Harich. In 1585 werd het door Spaanse soldaten uit Groningen geplunderd. Balk werd in de achttiende eeuw welvarend door de boterhandel, en in de negentiende eeuw is het een zelfstandig dorp geworden. Momenteel is het de hoofdplaats van de gemeente “De Friese meren”. Daarvoor was het de gemeente Gaasterland en de gemeente Gâsterlan-Sleat.

De kinderen van Johannes zwierven verder uit naar diverse plaatsen in Nederland. Eén dochter woont nu In Australië.


Geen reacties »

No comments yet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *